Divat

Öltözködési tippek állásinterjúra

Egyáltalán nem mindegy, milyen a megjelenésünk a vállalati környezetben, ráadásul egy állásinterjún az első benyomás nagyon sokat számít. Összegyűjtöttem néhány fontos szempontot, amit érdemes figyelembe venni akkor, ha munkahelyet váltunk, ha friss elsőmunkahelyesek vagyunk, vagy éppen édesanyaként szeretnénk visszatérni a munka világába.

Az első benyomás

Ahogy egy randevú esetében is, egy állásinterjú során is hihetetlenül sokat jelent az első benyomás, még akkor is, ha azt gondoljuk, ennél a tudásunk, a képzettségük, különleges képességeink többre értékelnek minket. Az első benyomást nem lehet megmásítani. Vagyis, ha koszos a cipőnk, ha éppen beestünk az interjúra utcai ruhánkba, akkor azt a benyomást kelthetjük, hogy nem vettük túl komolyan az egészet, sőt, kissé slamposak is vagyunk. Még ha mindez nem is igaz, a későbbeikben nehéz lesz megcáfolni.

Miért fontos a viselet?

Egy cég úgy választ alkalmazottat, hogy azt is figyelembe veszi, miként képviselheti, reprezentálhatja munkavállalója a céget. Nem lényegtelen tehát, hogy milyen az öltözködésünk, mennyire vagyunk igényesek magunkkal szemben, milyen a megjelenésünk, és milyen összbenyomást keltünk. A önbizalom ugyanis erőt ad. Aki tudja, hogyan öltözködjön, az magabiztossá válik. Aki tudja, hogy mi áll jól neki, milyen a színek dinamikája, hogyan lehet és kell megjelenni egy-egy eseményen, az nem csak hatni tud másokra, de a belőle sugárzó határozottság erővé válik. Ez egy tárgyalás során kifejezetten előnyös helyzet lesz.

Milyen a tökéletes outfit egy interjún?

Ma már nem kell ragaszkodnunk a klasszikus, kissé konzervatív fekete-fehér összeállításhoz, azonban mindenképpen elegáns, visszafogott megjelenésünk legyen. Mit jelent ez? Ha tehetjük, válasszunk szoknyát, amelynek hossza nem túl rövid, fazonja nem túl szűk. A mai divat pont alkalmas arra, hogy a sötét árnyalatok közül olyat válasszunk magunknak, amely elrugaszkodik a nagyon official megjelenéstől, de kellőképpen elegáns. Ez lehet egy mély bordó, egy sötétlila, egy acélkék, vagy méregzöld szoknya, hozzá illő felsővel, lehetőleg blúzzal. Ha sosem viseltünk még szoknyát, akkor ne most kezdjük el, mint ahogy a magassakút is mellőzzük, ha még nem jártunk benne.

A kevesebb több

Ne feledjük, hogy az állásinterjú nem divatbemutató, vagyis nem kell túlöltöznünk. Nem szükséges a legújabb divat szerint megjelennünk, és az ékszerviseletben is legyünk visszafogottabbak, mint általában. Fontos, hogy semmi ne vonja el az interjúztató figyelmét rólunk, ellenkező esetben lehet, nem marad más információ rólunk, mint az, hogy milyen hatalmas fülbevalót hordott az a lány…

Légy önazonos!

Az ruhánk üzenetet hordoz rólunk. Arról kommunikál, kik vagyunk, hogyan látjuk a világot, miként tudjuk a ruhaneműkön keresztül saját ízlésünket átvinni, és hogyan mutatjuk meg magunkat a nagyvilágnak. Éppen ezért fontos önazonosnak lenni, és egy vállalati környezetben annak maradni. Miért? Nagyon nehéz dolga lesz annak, akinek az öltözködési stílusa gyökeresen eltér a vállalati kultúra által előírt dress code-tól. Ha kizárólag színes ruhákat szeretsz viselni, de a cégnél előírás a sötét alj, világos felső, akkor minden egyes nap szenvedés lesz. Éppen így van ez a hajviselettel is. Mindezekről érdemes már előre informálódni, akár a HR osztályon, akár a munkaközvetítő cégen keresztül.

Az önazonosság másfelől azt is jelenti, hogy nem szabad uniformizálódnunk egy vállalati közegben. Őrizzük meg személyiségünket, vigyük bele stílusunkat, karakterünket a mindennapokba, és mindenekelőtt, maradjunk hölgyek. Főképp egy férfias iparágban válik nagyon nehézzé ezt megőrizni, azonban a kifinomultság kifizetődő.

Készülj fel időben!

Fontos, hogy még az interjú előtt tud, miben fogsz megjelenni. Ha régen volt rajtad, próbáld fel újra, nehogy kellemetlen élményként érjen, hogy már nem jó rád. Olyan ruhát válassz, amelyben kényelmesen érzed magad, aminek nem csúszik fel a szoknyája, mert túl rövid, amely nem pattan le rólad, mert túl szűk. Azt is figyelembe kell venni, hogy egy-egy interjú akár több órán keresztül tarthat. Ezalatt mindvégig kényelmesen kell éreznünk magunkat a ruhánkban, ellenkező esetben nem tudunk kellőképpen koncentrálni, figyelni.

Ismerd a vállalati környezetet!

Más és más a dress code egy multinacionális cégnél, egy bankban, egy startup cégnél vagy akár a kreatív szférában. Érdemes ebben beleásnod magadat az első találkozó előtt, akár a honlapon keresztül tájékozódva, akár információk begyűjtésével, mert kellemetlen helyzeteket szülhet, ha alul öltözött vagy túlöltözött vagy. Nem csak magadat, de a céges kollégát is kínos helyzetbe hozhatod ezzel.