Egyéb

A természetes smink titka – beszélgetés Larion Oscar sminkmesterrel

Larion Oscar ma hazánk egyik kiemelkedő sminkmestere, aki több évtizedes pályafutása során számos nagy kozmetikai márkát képviselt, divatbemutatókon, magazin fotózásokon csillogtatta meg tudását.

Hazai és nemzetközi divat események ünnepelt sminkmestere, aki tudását most saját, Backstage Makeup School nevű sminkiskoláján keresztül kívánja átadni nem csak a leendő sminkmestereknek, de a mindennapi hölgyek számára is. Kedvelt workshopjai apropóján arról beszélgettünk, vajon tudjuk-e milyen a jó smink, és a magyar hölgyek hogyan is állnak a sminkeléssel?

“Egy igazi NŐ olyan, mint egy távoli egzotikus kert, ahol minden lépésnél meglepetés éri az embert. Ez az a titokzatosság, ami igazán kívánatossá teszi a szebbik nemet!”

Larion Oscar

Nagyon kedveltek azok a sminkek, amelyek elárasztják a közösségi médiát. Precízen kidolgozott, erőteljes sminkek, amelyek a tökéletességet hirdetik. Mi erről a véleményed?

Ha tüzetesebben megnézzük, azt láthatjuk, hogy minden a professzionális smink szakmából ered. Néhány évvel ezelőtt indult útjára az arckontúrozás, ami a maszkolásra vezethető vissza. A maszk szakmában használatos, az arc karakterizálásához vezethető vissza, ahol professzionális termékekkel dolgozunk azért, hogy formáljuk az arcot. Erre csapott le a kozmetikai ipar, és dobták ki a márkák a saját krémes vagy por állagú kontúrozó kollekciójukat.

A szemöldök sem maradhat ki az alapos sminkelésből…

Óriási trend lett a szemöldök is. Ma már kaphatunk szemöldök sablont, port, waxot, ceruzát, gélt, spirált, tattoo- t és egyre készülnek a sztereotip sminkek, amiknek köze nincs a természetes sminkhez. Az a trendi csajszi, aki a legújabb terméket vásárolja, ezzel készíti el a sminkjét, és természetesen feltölti az oldalára bejelölve a márkát. Ha ügyes, akkor elég like-ot és figyelmet kap, sőt, az sem elképzelhetetlen, hogy a márka felfigyel rá, és kiemeli a tömegből. Rengeteg ilyet láttunk már, csak egy dolog lenne fontos! Hogy tudjuk, van-e mögötte szakmaiság, vagy ez csak egy légből kapott fantazmagória!   A hitelesség forrása egy unatkozó kreatív kislány, vagy egy szakember, aki egy márkát képviselve ajánl egy új megoldást?

Ha tovább megyünk ezen az úton, akkor elkerülhetetlenek a túltolt, túlgondolt sminkek!

A nagy glossy magazinok egy pillanat alatt felkapták Rupaul Drag Queen Show-ját, ahol a férfiak női produkciókat adnak elő, és teljes metamorfózisban alakulnak át. Ezeknek a művészeknek a sminkjét kezdték el a közösségi médiában jeleskedő „sminkmester” jelöltek átvenni, és kezdték el azt gondolni, hogy mindez így rendben van. Valójában egy vakolatszerű sminkről van szó, ami a show-kban szükségszerű, hiszen a férfi karakter anatómiailag erősebb, így lágyítani kell, és azt csak több réteggel lehet megoldani. Vagyis ezek a sminkek a transzvesztiták smink mutációja.

Mit gondolsz, miért szeretik mégis ezt a fiatalok?

Sokuknak nincs kifejlett személyiség, szívesen bújnak egy álarc mögé, vagy alakítják át magukat valaki mássá. Sokan azt hiszik, ha Kardashian mögé bújnak, Jennifer Lopez vagy Niki Minaj jellegük lesz, esetleg Angelina Jolie szájat tudnak csináltatni maguknak, akkor többek lesznek, akkor jobban figyelnek rájuk, vagy szerethetőbbekké válnak. Nincs egészséges énképük, és miután a filterezett álvalóság ömlik rájuk, azt hiszik, hogy ez a valóság. Azt gondolják, a smink arra való, hogy általa valakivé váljanak, hogy elfedjék a természetes szépséget, és ezek torzulásokat hoznak létre.

Ma az Instagram egy stilizált élet fotóalbuma, filterekkel, talán nem is valós történetekkel.  A képeken legtöbbször mindenki boldog, trendi, menő ruhákban van. Pedig lehet, éppen csak egy pillanatra kapta le egy üzlet polcáról azt a táskát, azt a napszemüveget, amiben a képen feszít, éppen annyi időre, hogy elkészülhessen a fotó. A celebek ráéreztek arra, ebben a pénz és a hírnév lehetősége rejlik. A celebek eltorzított, filterezett álvalósága pedig elkezdte minden mennyiségben ellepni a közösségi médiát. Ennek ikonikus alakja az unatkozó háziasszony, a ma már milliomos, egykor valóságshow szereplő Kim Kardashian, aki Guiness rekorder is egyben, mert egy nap 1750 szelfit készít magáról.

Megváltoztatta a hozzáállásunkat a világ dolgaihoz az Instagram?

Igen, mert ez a hullám azt sugallja, hogy a világon mindenki menő, szép és tökéletes. Álhírek születnek, és az álboldogság lett a cél. A digitális korszak azt mondja, hogy amiről nincs fotó, az meg sem történt…

Nem szabad hinnünk a szemünknek?

Legalábbis fenntartással kell kezelnünk a képeket. Ma a like-ok gyűjtése életcél lett. Egy jól sikerült kép, ha sok like-ot kap, olyan, mintha értékkel bírna. Így volt ez azzal a képpel is, ahol a szereplő a dús szemöldökét egy áttetsző géllel hullámosította, és felrakta diliből, amiért sok like-ot kapott. A Cosmopolitan pedig átvette, és új Insta trendként mutatta be az önjelölt bloggerina kreációját. Ezután szárnyra kapott egy őrült trend, minek valójában semmilyen szakmai alapja sincs.

Itthon is ez a tendencia?

Ha a hazai helyzetet vizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy szándékos népbutítás zajlott: nem volt kitől, honnan meríteni, ezért is kullogunk a nemzetközi elit mögött. Nincsenek fórumok, ahonnan lehetne tanulni, és sokan azt hiszik, hogy az ingyenes szolgáltatások, mint például a bevásárlóközpontokba zajló sminkbemutatók, nem érnek semmit. Sokan úgy gondolják, hogy ami ingyenes, az értéktelen, de ugyanakkor, amiért fizetni kell, arra nem áldoznak.  A gazdasági válság miatt a szolgáltatásokról mondtak le elsőként az emberek, és a smink volt az, amit legkönnyebben elhagytak a hölgyek. Ez tovább rontott az amúgy sem kedvező helyzeten, hiszen itthon ritkán sminkelik magukat a hölgyek. Legtöbbször a nagyobb események alkalmával készül egy-egy szép smink, míg külföldön ez a mindennapok része.

Mit adhat nekünk a smink?

Akik a mindennapjaikban használnak sminket, megérezhetik, megtapasztalhatják, hogy ezzel magabiztosabbak, határozottabbak lehetnek. Az önértékelésünk része. Ugyanakkor, ha gond van az önértékeléssel, akkor a harmónia csorbul, és ezzel együtt a megjelenése sem lesz teljes, egész. Sokszor látjuk, hogy az a hölgy, aki nem kapott visszajelzést a környezetétől, nem hallotta, hogy csinos, szép lenne, az bátortalanabbul nyúl a divathoz, a szépészeti termékekhez. Képesek sok mindenről lemondani, megfosztani magukat a nőiességtől, a kiteljesedéstől. Ugyan női testben vannak, mégis, a nőiességük megkopott, mintha csak egy védőburokban élnének, és szinte láthatatlanná válnának. Nincs meg az a bizonyos női energia.

Hogyan lehetne szert tenni erre a női energiára? Mit tehetünk érte mi magunk, és mit a férfiak?

A legtöbb hölgy a férfitól várja a visszaigazolást. Azonban a férfiak többségét a mindennapi teendők foglalják le. Úgy érzik – tisztelet a kivételnek –, hogy bőven elég, ha mellette van a szeretett nő, minek mondani minden nap, hogy szép, vagy azt, hogy „szeretlek” ?  A hölgyek pedig az apró kedveskedések hiányában elhanyagoltnak érzik magukat. A megoldás azonban nem az, hogy a férfiaktól kellene várni a visszaigazolást, hanem meg kellene tanulniuk mindent megtenni saját magukért. Ha a nő jól van, akkor mindenki jól van körülötte. Ez egy örök igazság! Mert a női energia mozgatja a világot. Onnan kezdve, hogy a saját mikrokörnyezete tőle függ: az, hogy lesz-e étel az asztalon, friss ruha a szekrényben, szex a mindennapokban. Mindent a nő irányit. Minden más apró rész hozzá idomul, de a nő az egyetlen, aki mindezt organizálni tudja. Azonban fontos, hogy nem szabad ezen a szinten maradni, vagy ezzel megelégedni, mert akkor csak adni fog, és semmit sem kap majd vissza sem az élettől, sem a szeretteitől.

Sok párkapcsolat is ezt sínyli meg, hiszen egy kifacsart nőt könnyen mellőznek. Mit lehet ez ellen tenni?

Fontos a tudatosság, az én idő kialakítása. Ma a nők azok, akiken múlik a jövő, az, hogy milyen lesz a jövő generációja, hogy mit tanítunk nekik, mit mutatunk, milyen értékeket képviselünk. Ebben az emancipált világban, ahol nőnek lenni ezerszer nehezebb, mint bármikor korábban – hiszen a karrier mellett a család és a magánélet is egyenlő részt képvisel az életükből – könnyen az elmagányosodás várhat a nőkre. De a férfi is könnyen elveszítheti a helyét, mert az erős, kemény nő képes papucsállatkát csinálni belőle. De a pamlagcica kinek kell? Azt gondolom, sokkal tudatosabbnak és okosabbnak kell lenni, mint korábban, szem előtt tartva azt, hogy a nőiesség mennyire fontos. Hogy megélhessük, megadhassuk magunknak mindazt, amitől jól érezzük magunkat. A ránk erőltetett konvenciókkal pedig óvatosan kell bánni!

Nemrég elindítottad saját smink iskoládat, ahol akár a természetes szépség kialakítását is megtanulhatjuk. Mit jelent számodra egy harmonikus smink?

A Backstage Makeup School-ban elsőként mindig azt derítem ki, hogy milyen stílusú emberrel van dolgom, mennyi ideje van magára, milyen az életvitele. Majd a saját színeit térképezem fel, és ahhoz keresek természetes színeket. Többnyire 3-4 termék használatával már el tud készíteni egy olyan sminket, amellyel a természet adta szépségét emelheti ki.

Valóban rengeteg idő egy smink elkészítése?

Az a szép smink, amikor olyan arányban van smink az illetőn, hogy a természetes szépsége érvényesül. Ragyog. De a hölgyek sokszor azt sem tudják, mi az arcuk erőssége. Nagyon nehezen tudják elfogadni magukat, és ez akkor derül ki, amikor a tükörbe kell nézni. Ilyenkor sorolják azokat a dolgokat, amiket nem szeretnek magukon. Az hogy mi a szép, el sem hangzik. Amikor viszont felvázolom, milyen típusba tartoznak, ha megismerik a titkokat, akkor könnyebben megszeretik magukat. Felragyognak, amikor ráébrednek, nem is annyira misztikus ez a történet.