Divat

Kerüld el slamposságot ha home office-ban dolgozol!

Ez a helyzet olyan, amiben még nem voltunk. Amit még nem tapasztaltunk meg, nincsenek bevett praktikáink, így első pillanattól kezdve azt gondolom, hogy amit most tanácsolok, az inkább egy lehetséges út, amit az válasszon, akinek ez valóban jól esik. Valószínűleg ez az igény belülről indul, bennünk fogalmazódik meg, külső hatásra nem fog működni, nem is szeretném senkire sem ráerőltetni.

Mivel várhatóan hetekig otthon leszünk, érdemes elgondolkodni azon, mennyire maradunk igényesek önmagunkkal és a körülöttünk élőkkel szemben.

Egyik változat szerint mindenki pizsamában nyomja, kicsit rendezetlenül, ám kényelmesen. Ennek várhatóan az lesz a következménye, hogy lejjebb adunk az igényekből, már nem fogunk annyira odafigyelni a mindennapi higiéniára, a csinos megjelenésre, a friss illatra, a szépen elkészített frizurára. Lesznek helyette elnyűtt mackónadrágok, kicsit lógós pólók, pulóverek, be nem vetett ágyak.

A másik irány, ami nehezebben kivitelezhető, hogy megtalálod otthon azokat a ruháidat, amikkel a kényelmes és a csinos egyszerre működik. Átnézed a ruhatáradat és kiválasztod azokat a darabokat, amiben otthon is jól tudsz főzni, takarítani, dolgozni. Ugyanakkor ezek segítségével első „rád nézésre” egy kellemes benyomást nyújtasz, ami nem csak az önbecsülésünk tesz jót, hanem a velünk élő férfi számára is egy kellemes látványt jelent.

Mivel évek óta home officeban dolgozom, pontosan érzékelem, hogy milyen belső indíttatást eredményez az egyik és a másik vonal. Akkor, amikor lazábbra veszem a figurát és köntösben, vagy játszóruhában vagyok egész nap, akkor legtöbbször a munka rovására megy a napom. Valahogy tudattalanul az kapcsol be, hogy nem kell olyan komolyan vennem önmagamat, úgysem látja senki, hogy mit csinálok egész nap. Nem kényszerítem magamat keretek közé, vagyis nem azok a szabályok érvényesülnek, amik a munkavégzéshez kellenek.

Mi történik a másik esetben? Mintha csak elindulnék itthonról dolgozni, a reggeli rutin szerint elkészülök, szépen felöltözöm és leülök a munkapultomhoz dolgozni. Mivel sokszor érkezik hozzám futár – többször a korai órákban – így kizárom annak a lehetőségét is, hogy kellemetlen helyzetbe hozzam magamat azzal, hogy köntösben nyitok ajtó. A csinos megjelenés, a blúz és nadrág vagy a picit elegánsabb felső és szoknya variáció azt sem teszi lehetővé, hogy fetrengjek a kanapén, vagy össze-vissza lazuljak – marad a munka.

Ha konyhai teendőim vannak, akkor kötényt veszek, ami teljesen eltakarjak a ruhámat, így nem teszek kárt benne. Érdemes pontosan meghatározni, hogy mettől-meddig tart a home office munkaidő, mert utána az átöltözés, a kényelmes ruha éppen olyan jól eső érzés lesz, mint azok számára, akik valóban munka után hazaérkezve átöltöznek. Ezzel a folyamattal önmagunk számára is deklaráljuk, mi meddig tart, mikor dolgozunk, mikor lazítunk.

Sokszor beszéltem már arról, hogy mennyire fontos nőies nőnek lenni. Stílusos Hölgyek Titka oldalam éppen ezért született, az itt futó blogomon ebben a témában több cikkem ezt boncolgatja. Ha a mostani helyzetre fókuszálva szeretnétek konkrét tippeket kapni, nagyon szívesen segítek ebben is. Írjatok, kérdezzetek!

Következő cikkben arról mesélek nektek, hogy szelektálok most a szekrényemben, és alakítok ki egy új szokást a mindennapokra.