Divat

Mit adhat a divat neked?

Amióta az eszemet tudom, a divat behálózta az életem szinte minden pillanatát. A tervező dédnagymamától, a divatházaknak üzletet hozó édesanyámig, a divat, a ruhák szeretete, a nő szépsége iránt érzet tiszteltem mindvégig jelen volt az életemben. Elragadtatva figyelem a divatházak kifutóit és őszinte lelkesedéssel segítem ma is a tervezőket, hogy megismerhessük a magyar divattervezők lelkes munkáit is.

Divat, szépség és nőiesség nélkül lehet élni, de szinte olyan, mintha nem lennének színek a világon. Ha divatról beszélünk, őrült fazonokat látok sétálni a kifutón, akik néha meghökkentő ruhákban vonulnak, máskor gótikus szépségek mutatják meg a legújabb kreációkat, vagy túldíszített, hatalmas kosztümökben vonulnak fel. A művészet nyer utat magának divattervezők mesés kreációi révén, melyek kitágítják a tudatot és megmutatják azokat a víziókat, ahogyan minket, nőket festenek le különös nyelvezetük segítségével.

A kifutók világa

A kifutók világa sosem volt egyenlő az utcai viselettel. Költemények azok, melyekből érdemes kihallani a lényeget, lefordítani a mindennapok nyelvezetére, és kiemelni mindazt a szépséget, amely minket többé, szebbé tesz. Nem érdemes egy az egyben leképezni, hiszen ezek a túláradó, túlgondolt ruhaköltemények sosem voltak alkalmasak utcai viseletre. Azonban érezhető, hogy ezek a tervezések hozzátesznek a mindennapokhoz, adnak egy kicsi pluszt, amitől feldobottak, különlegesek lehetünk.

Olyan újításokat, színkompozíciókat, szabászati megoldásokat, anyagpárosításokat hoztak el nekünk, amelyeket sosem gondoltunk volna. Majd beépülve a mindennapi ruhadivatba, egyszerre trendi és hordható lett az új elgondolás. Ami korábban nevetséges volt, egy szezon alatt létjogosultságot nyert.

A divat mindig valami előremutató, vagány és merész volt, amelyet „szó szerint” csak a legbátrabbak követnek. Hiszem, hogy a divat egy nyelvezet, melyet, ha jól beszélünk, csodálatosan közvetít helyettünk. Üzenetet ad arról, hogyan látjuk a világot, hogyan gondolkodunk magunkról. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan is viszonyulunk a divathoz, az öltözködéshez.

Mit kezdjünk a trendekkel?

Nem hiszem, hogy mindig arra kell törekednünk, hogy a legújabb trendek szerint öltözködjünk, hogy minden irányzatba belesimuljunk. Abban hiszek, hogy érteni kell, mit üzennek a fazonok, az anyagok, a színek, és tudnunk kell, hogy jelenlegi élethelyzetünkhöz és gondolkodásunkhoz mi illik, mi az, ami illeszkedik személyiségünkhöz.

A lázadó fiataloknak mindent szabad. Ők azok, akik képesek a divat eszközeivel is kitolni a határokat, akiknek megbocsátjuk extravagáns megjelenésüket, akiknek szinte kötelező mindent kipróbálni, hiszen ezáltal lesznek képesek megismerni önmagukat, vágyaikat, kifejezésmódjukat.

Az évek múlásával más feladatok és élethelyzetek elé kerülünk, amelyekhez öltözködésünk is idomul, formálódik. Vallom, hogy egyetlen helyzetben sem szabad elvesztenünk identitásunkat, és még a legszigorúbb formaruha szabályzat is enged akkora szabadságot, hogy egyediségünket, stílusunkat belecsempésszük. Mást közvetítünk akkor, amikor csábító dögök vagyunk, másként öltözködünk, ha révbe értünk, és megint más ruhákhoz nyúlunk, ha anyucikká válunk.

A ruhánk rólunk árulkodik

Egyetlen dolgot nem szabad elfelejtenünk, hogy minden összeállításunk üzen rólunk. Ha hátterébe szorítjuk azt a kifinomult nőiességet, amely felemel minket, és amely nagybetűs nővé tesz minket, akkor a férfiak szemében is leértékeljük magunkat. Sokszor elfelejtjük ezeket az apró jeleket. Egyre kevesebbszer húzunk szoknyát, kényelmes, nagymamás cipőket viselünk, elmaradnak az apró finomságok, a libbenő szoknya, a sejtelmesen áttetsző blúz, a kacér fodor, a selyemharisnya fénye. Ha a praktikum lesz a minden napunk része, elvész mindaz a varázslat, amit párunk, férjünk egyszer meglátott bennünk.

Nőként öltözködni egy kalandos játék. A férfiaknak tetszően öltözködni művészet. Mert ebben a fajta kommunikációban már nem az önkifejezés, az önmegvalósítás nyer teret elsősorban, hanem az a fajta ügyes varázslat, amellyel könnyűszerrel tekerjük el a férfiak fejét. Ebben az értelemben a divat, az öltözködés, a színek használata, a kelmék variálása egyfajta csáberő, amelyet ha ügyesen vetünk be, a férfiak szeme könnybe lábad, és behódolnak a nőiesség ilyen erőteljes megnyilvánulása előtt. Csak rajtunk múlik, hogy varázsolunk, vagy csak ruhákat aggatunk magunkra…

Valósítsd meg önmagadat a divat segítségével

Ha szeretnél te is ezen az úton járni, kérlek, kövess az oldalamon, ahol időről időre olyan összeállításokat, érdekes divatanyagokat készítek, amelyek segítenek neked abban, hogy az öltözködés, az elegancia révén kiteljesedj nőiességedben, szépségedben.

Szeretnélek rávezetni arra, hogyan alkalmazd ezeket az eszközöket oly módon, hogy magadból a legtöbbet hozd ki, hogy újra feléleszd a benned szunnyadó nőt, hogy megtanulj különbséget tenni trendi és nőiességedet kihangsúlyozó ruhák között, hogy tudj nemet mondani a divatmarketing fogásoknak, csak azért mert éppen most a reklámok eléd tolják a szinte hordhatatlan rucikat.

Megmutatom, hogy mely ruhák mit tesznek veled, legyél vékony vagy plus size méret, és átbeszéljük azt is, mit miért viselünk szívesen, és mi az, amit messziről elkerülünk, mert egyszerűen nem válik hasznunkra.

Ha kérdésed vagy témajavaslatod lenne, kérlek küldd el a nora@stilusosholgyektitka.hu címre.

Végül álljon itt egy megfontolandó gondolat Dóra Gyulától, aki a Titkos Tanácsok Nőknek oldalán nem csak arra világít rá, miként kellene látnunk, értenünk a férfiakat, de abba is beavat minket, hogy a férfiak hogyan látnak minket Nőket: „A nektek fontos és értékes dolgokat általatok szeretjük meg. Miattatok. Először az kell, hogy a mi égből kapott képeinket megértve, azok legyetek nekünk, amik szeretnétek. Igéző, csábító, kedves, puha, elfogadó és gyógyító Holdjaink. Ha nem vagy az, mint gondolsz, mitől akarunk majd téged, mitől álmodunk rólad, mitől akarunk harcolni érted, miért akarnánk védelmezni és megfelelni a kéréseidnek? Mert jókat főzöl és kiteszed a lelked takarítás közben? Frászt.”